A szeretteinket a kedvenc süteményeikkel szeretnénk meglepni ünnepi alkalmakon is. A Zserbó torta remek választás, ha a család rajong ezért a finom sütiért. Tortaformában készítve nagyon ünnepi és annyira finom, mint hagyományosan sütve. Bármilyen alkalomra érdemes elkészíteni, ezzel a tortával nem lehet melléfogni.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 2 dkg élesztő,
- 0,5 cs sütőpor,
- 20 dkg vaj vagy margarin,
- 5 dkg porcukor,
- kevés tej
Töltelék:
- kb. 35-40 dkg darált dió,
- 25 dkg porcukor,
- 1 cs vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- lekvár (itt házi sárgabarack).
Bevonat:
- 100 g étcsokoládé,
- 100 g tejcsokoládé,
- 1 dl habtejszín.
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis cukorral a tejben. Az adott alapanyagokból tésztát gyúrunk, 6 részre osztjuk. Egy 22 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral. A diót összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, 5 részre osztjuk. A tésztát kinyújtjuk 22 cm-es kerek formára. Beletesszük a formába, megkenjük lekvárral, megszórjuk egy rész dióval. Így rétegezzük. Egy órát a konyhában pihentetjük, sütés előtt villával az aljáig megszurkáljuk . Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon lassan szépen átsütjük. Jól kihűtjük. A csokikat összedaraboljuk kicsire. A tejszínt gyöngyözőre felmelegítjük. Ráöntjük a csokira, hagyjuk megolvadni. Szépen egyneművé keverjük és bevonjuk a jól lehűtött tortát.
Andrea Cziráné Nagy receptje és fotói