Skip to content

Zseniális trükk – Ezért főzd szódabikarbónás vízben a tojást! Káprázatos!

Minden problémára van megoldás, így a megfelelő főtt tojás elkészítésére is.

Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy némelyik tojás másképp viselkedik főzés közben, annak ellenére, hogy egy dobozból származott.

Van amelyik elmerül, van amelyik nem, illetve egyből megreped. Most bemutatunk néhány fantasztikus trükköt, ami nagyban megkönnyíti majd konyhai életünket.

Szakértők azt mondják, hogy a 7-10 naposnál nem régebbi az ideális a főzéshez és könnyű a hámozása.

Sajnos a boltba vásárolt tojásoknál ez nem garantált vagy nem kideríthető viszont vannak tippek, hogy ne érjen meglepetés minket. Azt mondják, hogy a régebbi tojások kevésbé lúgosak ezért héjuk jobban tapad, főzés után nehéz meghámozni.

Hogy ezt elkerüljük a legjobb trükk, ha 1-2 teáskanál szódabikarbónát teszünk a főző vízbe, ez megnöveli majd a lúgosságát és gond nélkül eltávolítható lesz a héj.

Íme néhány bónusz trükk a tökéletesen főtt tojás készítéséhez:

  • Ha nem tudja mennyire friss a tojás így ellenőrizze: ha egy tál vízben vízszintesen süllyed el a tojás, akkor nagyon friss, ha függőlegesen, akkor tökéletes a főzéshez, viszont ha feljön a víz felszínére, akkor már régi.
  • A repedés megelőzésére a legjobb, ha főzés előtt kivesszük a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletű legyen, vagy beáztatjuk kis időre meleg vízbe. Így a főzővízbe téve a hő különbségtől nem pattan el a héj.
  • Főzéskor annyi víz szükséges, hogy a tojásokat ellepje az egyenletes keménység eléréséhez.
  • A készre főtt forró tojásokat tegyük át jeges vízbe, ez is segíti a könnyű hámozást.
  • Ha szeretnénk „arany tojást” készíteni, főzés előtt jól rázzuk össze a beltartalmát és csak azután tegyük a főző vízbe.

Loading