Skip to content

Pozsonyi kifli, a legnagyobb kedvenc, nem lehet belőle eleget készíteni! Finom!

A finomság amit nem lehet megunni, nálunk óriási kedvenc, érdemes kipróbálni!

HOZZÁVALÓK

  • Tészta:
  • 45 dkg finomliszt,
  • 5 dkg porcukor,
  • 12,5 dkg margarin,
  • 6 dkg zsír,
  • 1 dkg só,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 1 db tojássárgája,
  • kb 1,5 dl hideg tej
  • Töltelék:
  • 20 dkg darált dió,
  • 12 dkg kristálycukor,
  • 4 dkg zsemlemorzsa,
  • mazsola ízlés szerint,
  • reszelt citromhéj,
  • őrölt fahéj,
  • kb. 1 dl víz.
  • Ugyanezek a mennyiségek a mákos töltelékbe is, csak ott
  • 20 dkg darált mák van a dió helyett.
  • A vizet felforraljuk a cukorral, majd ráöntjük a többi összekevert hozzávalóval és jól elkeverjük, alaposan kihűtjük.Célszerű előző nap elkészíteni.

ELKÉSZÍTÉS

Tészta elkészítése: A hozzávalókból kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Az élesztőt nem kell keleszteni csak belemorzsolni. A tejet fokozatosan adagoljuk, mert a mennyiség változhat a liszt minőségétől. A tésztát 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután elosztjuk 24 darabra és kis gombócokat formázunk. A töltelékeket is elosztjuk egyenlő részre. Diósból is 12, mákosból is 12.

A golyókat ovális alakúra nyújtjuk, töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, kifliket formázunk belőlük és sütőpapíros tepsire rakjuk. Megkenjük tojássárgájával, hideg helyre tesszük. Várunk amíg megszárad rajta a sárgája ( kb 1,5 óra), majd lekenjük a fehérjével és megvárjuk míg megszárad ezzel is (továbbra is hideg helyen tartjuk) . 180 fokra előmelegített sütőben sütjük.

A férjem napok óta mondja, hogy úgy enne egy kis bejglit. Ma megleptem. Szinte bejgli, de mégis egy kicsit más.

 

Andrea Cziráné Nagy receptje
—De imádtam…mindig a pékségben vettük reggel, suliba menet…
—Ritka szép, a pékek mehetnek tanulni hozzád

Loading