Skip to content

Mint nagyanyáink diós mákos bejglije, almás pitéje és zserbója lenne egybegyúrva. Eszméletlen finom, nagyon laktató, beragyogja az ünnepi asztal fényét. Íme a tökéletes Flódni receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 dl fehér bor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 db tojás a kenéshez

Az almatöltelékhez:

  • 25 dkg alma reszelve
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj

A diótöltelékhez:

  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 mk. reszelt citromhéj
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg kekszmorzsa
  • 2 dkg méz

A máktöltelékhez:

  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg mák
  • 1 mk. fahéj
  • 1 mk. citromhéj reszelve
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg kekszmorzsa
  • 2 dkg méz

A 4. töltelékhez:

  • szilvalekvár

Továbbá:

  • 1 db 20×30 cm-es tepsi
  • sütőpapír

A díszítéshez:

  • fél dió karamellbe forgatva

Elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt feloldjuk kevés langyos vízben,de nem futtatjuk fel!
    A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a cukrot,az élesztőt,a bort,a tojássárgáját,kevés sót és jól kidolgozzuk.
    A tésztát 5 részre osztjuk és letakarva,a hűtőben fél órát pihentetjük.
  2. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk,lereszeljük,összekeverjük a dióval,mazsolával,a cukorral,az őrölt fahéjjal.
  3. A diótöltelékhez felfőzzük a cukrot fél dl vízzel,amikor forr,a darált dióra öntjük,majd a reszelt citromhéjjal,az őrölt fahéjjal,a mazsolával,a morzsával és a mézzel elkeverjük.
    Így készítjük el a máktölteléket is.
  4. A tésztát 5 egyforma ,tepsi nagyságúra nyújtjuk és a tepsibe fektetjük.
    Rákenjük a diótölteléket,majd tésztalap,a máktöltelék,újabb tésztalap,almatöltelék,tésztalap,szilvalekvár és tésztalappal fedjük le.
  5. A tésztát a felvert tojással lekenjük és villával jól megszurkáljuk.
    Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük

Loading