A sajtos finomságok nálunk hatalmas kedvencek, ezért gyakran készítettem pogácsát, amíg nem próbáltuk ki ezt a receptet. Sokkal finomabb, bármilyen más sajtos süteményél! Nagy adag lesz belőle és ami a legjobb, hogy duplán sajtos, mert nem csak a töltelék sajtos, a tetejét is megszórjuk vele.
Hozzávalók:
- 150 ml meleg víz,
- 2 kiskanál cukor,
- 2 kiskanál porélesztő,
- 100 ml tej,
- 30 g vaj,
- 1 db tojás,
- 1 kiskanál só,
- 500 g liszt,
- 600 g sajt, vagy kemény sós túró,
- olaj,
- 1 tojás sárgája (a tészta lekenéséhez).
Elkészítés:
Kavarjuk el a cukrot a meleg vízben, adjuk hozzá az élesztőt és takarjuk le egy konyhakendővel. Hagyjuk állni 30 percig szoba hőmérsékleten. A vajat olvasszuk fel mikrohullámú sütőben és hagyjuk kihűlni, a tejet melegítsük meg. A lisztet a sóval szitáljuk bele egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojást, a tejet és az olvasztott vajat.
Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk 5 – 10 percig, a tészta rugalmas állagú lesz. Formáljunk egy labdát belőle, kenjük át olajjal és tegyük egy tálba, takarjuk le és hagyjuk kelni 2 órán keresztül.
Amikor a lepény megkelt, reszeljük le a sajtot.
Osszuk el a tésztát 3 egyforma részre, mindegyik darabot nyújtsuk kerek formájúra lisztezett felületen és tegyünk rá reszelt sajtot (150 grammot egy darabra) majd a tészta széleit húzzuk a lepény közepére.
Fordítsuk a másik oldalára az így kapott pitét és ismét nyújtsuk ki kerekre, majd párszor ütögessük meg a sodrófával, hogy a levegő távozzon a lepény tésztájából, majd kenjük le tojássárgájával.
Melegítsük be a sütőt 200 fokra, a lepényeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és mindegyiknek a tetejére szórjuk reszelt sajtot, (a megmaradt sajtot osszuk el 3 felé.) majd süssük 8 – 10 percet.
Növeljük a sütő hőfokát a maximumra és süssük a pitéket még 5 percig, ameddig megpirulnak. Forrón tálaljuk, jó étvágyat!