Imádjuk a méteres kalácsot, de mivel az őzgerinc formám éppen nem volt kéznél, így megpróbáltam a tepsis verziót…bejött!
HOZZÁVALÓK
- Sárgalap:
- 4 tojás
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl melegvíz
- 1/2 cs. sütőpor
- Barnalap:
- 4 tojás
- 22 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 15 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl melegvíz
- 1/2 cs. sütőpor
- Krém:
- 3 cs. puncsízű pudingpor
- 9 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 35 dkg vaj/margarin
- Tetejére:
- 20 dkg étcsoki
- 2 ek. olaj
ELKÉSZÍTÉS
A sárga tésztához a tojássárgáját a cukorral habosra verjük, majd a meleg vizet és az olajat apránként hozzáadjuk. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjét habbá verjük és a masszába forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt 22×32 cm-es tepsibe simítjuk és 175 fokon TŰPRÓBÁ-ig sütjük. Hűlni hagyjuk. Ugyanígy készítjük el a barna tésztát is a hozzávalóiból.
A krémhez a tejjel elkevert pudingport folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A vajat/margarint porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal krémesre kavarjuk. 3 részre osztjuk. A kihűlt tésztákat 2-2 lapba vágjuk, majd megtöltjük.
Barnalap – krém – sárgalap – krém – barnalap – krém – sárgalap.
A csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk és a sütemény tetején elsimítjuk.
Gál Hedvig receptje