Skip to content

Linzer torta, nagyon régi jó recept

  • by

Ezt a receptet egy háziasszony az 1800-as években készült kézzel írott feljegyzései alapján kiadott szakácskönyvben találtam. Ma is szuper finom. 🙂

HOZZÁVALÓK

  • tészta
  • 280 gramm liszt
  • 10 gramm sütőpor
  • 125 gramm vaj
  • 125 gramm nyers darált mandula / nekem csak dióm volt itthon,
    ezért azt használtam.
  • 125 gramm cukor
  • 2 db tojás sárgája +1 a kenéshez
  • 1 evőkanál rum
  • 10 gramm fahéj
  • fél citrom reszelt héja.
  • töltelék: ribizli vagy más savanykás lekvár. Ha a lekvár nem elég savanyú, akkor a tésztába kevesebb cukor is elég lesz.

ELKÉSZÍTÉS

Ezekből az összetevőkből a szokásos módon, úgy ahogy az omlóstésztákat, linzereket szoktuk, összedolgozzuk. Kettéosztjuk. Az egyik fele kicsivel több legyen, mint a másik. 1-2órát hűtőben pihentetjük, majd a nagyobbik tésztadarabot kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 26 cm-es tortaformát. A szélét kissé felhúzzuk a forma oldalára. Gazdagon megkenjük a lekvárral és a maradék tésztából rácsokat készítünk a tetejére. és tojássárgájával megkenjük.

A tészta eléggé törékeny ezért óvatosan és türelmesen kell vele bánni. Szerencsére könnyen összenyomható ott, ahol eltört. Sütés: 170-175 fokon 30-35 percig
Frissen kicsit száraznak tűnt nekem, másnapra puhább lett egy kicsit a lekvártól és úgy már nagyon ízlett. 😋😋😋

Kiválóan lehet fagyasztani is.Sok ilyen rácsos receptem van, és már sokszor sütöttem őket. Kinyújtom a tésztát, és vonalzó mellet szoktam a derelyemetélővel elvágni, hogy nagyjából egyforma és egyenes csíkok legyenek.Nekem ízlik nagyon. Másnap finomabb, megpuhul egy kicsit a lekvártól. Biztosan elkészítem ezt még sokszor, mert finom is, mutatós is és ráadásul nem túl bonyolult.

Elisabeth Kling készítette el

Loading