Skip to content

Lekváros bukta, gyerekkori kedvenc nálunk

Édesanyám de sokszor sütött gyerekkorunkban, ma már mi sütjük!

Hozzávalók:

  • Tészta
  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 6 dkg olv. margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • szilvalekvár
  • + 1 tojás a tetejére

Elkészítés

Kevés cukros, langyos tejben elkeverem az élesztőt, hagyom kb. 10-15 percig, míg szépen megemelkedik. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, a vajat csak a végén adom hozzá.

Kelesztőtálban hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom, ujjnyi vastagra elnyújtom. Kb. 8 cm-es négyzetekre vágom, mindre teszek bőven szilvalekvárt, egyesével feltekerem. Egy zománcos tepsit (szerintem abban sül a legszebben) vajjal kikenek, ebbe sorakoztatom a tekercseket.

Akkora tepsibe teszem, hogy az egymás mellé ültetett bukták teljesen kitöltsék. Egy ruhával letakarom, hagyom kb. 30 percig kelni, ezalatt ismét szépen megemelkedik. A megkelt buktákat tojással lekenem. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 25 percig, míg szép piros színe lesz. A tepsiből egyben borítom ki, hagyom kicsit hűlni, csak ezután tépkedem szét a kalácsokat.Lekváros bukta, ahogy én készítem Limara receptje alapján

Pintérné Joó Éva

—Tegnap sütöttem

—Édesanyám de sokszor sütött gyerekkorunkban.

Loading