Hozzávalók:
- Tészta
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 3 ek. cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 6 dkg olv. margarin
- 2,5 dkg élesztő
- szilvalekvár
- + 1 tojás a tetejére
Elkészítés
Kevés cukros, langyos tejben elkeverem az élesztőt, hagyom kb. 10-15 percig, míg szépen megemelkedik. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, a vajat csak a végén adom hozzá.
Kelesztőtálban hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom, ujjnyi vastagra elnyújtom. Kb. 8 cm-es négyzetekre vágom, mindre teszek bőven szilvalekvárt, egyesével feltekerem. Egy zománcos tepsit (szerintem abban sül a legszebben) vajjal kikenek, ebbe sorakoztatom a tekercseket.
Akkora tepsibe teszem, hogy az egymás mellé ültetett bukták teljesen kitöltsék. Egy ruhával letakarom, hagyom kb. 30 percig kelni, ezalatt ismét szépen megemelkedik. A megkelt buktákat tojással lekenem. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 25 percig, míg szép piros színe lesz. A tepsiből egyben borítom ki, hagyom kicsit hűlni, csak ezután tépkedem szét a kalácsokat.Lekváros bukta, ahogy én készítem Limara receptje alapján
Pintérné Joó Éva
—Tegnap sütöttem
—Édesanyám de sokszor sütött gyerekkorunkban.