Skip to content

Krumplis pogácsa, régi nagy kedvenc, sokszor készítjük

Ma krumplis pogácsa sült a kimaradt püréből. A csülkös bableves után finom lesz!

Hozzávalók:

  • Tészta
  • kb. 40 dkg liszt (érzésre, hogy ne ragadjon, de jó lágy tésztát kapjunk – lehet, hogy ettől picit több liszt kell majd a végén, de ennyi legyen a kezdé
  • 25 dkg puha margarin (vagy kb. 15 dkg zsír)
  • 3 db közepes nagyságú burgonya (megfőzve, áttörve)
  • 0,5-1 dl langyos tej
  • csipet cukor
  • 2 és fél dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 2 csapott teáskanál só – vagy ízlés szerint
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom az élesztős tejet, majd a tojást, margarint, főtt burgonyát és jól összegyúrom (ha nem elég a liszt, mert túl ragacsos a tészta, akkor adok még hozzá lisztet, de a tészta jó lágy maradjon). Kelesztőtálban 1 órán át pihentetem letakarva.

Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom, majd félbe hajtom, aztán mindkét oldalról felhajtom középre egymásra (tehát 6 réteget kapok így). Nem kell pihentetni közben, hanem rögtön ismét kinyújtom kb. 2 cm vastagra, és késsel bekockázom/bemintázom a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom.

Sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsibe teszem a pogikat (a tepsiben is pihenhetnek még 5-10 percet), aztán a tetejét lekenem tojássárgája és tej keverékével, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütöm. (hagyományos sütőben valószínű, picit több ideig kell sütni) Én most nem pogácsaszaggatóval szaggattam ki, hanem pizzavágóval kockákra vágtam a kinyújtott, berácsozott tésztát.

Pintérné Joó Éva receptje

—Én már mindíg így kockázom, mint te.

—Gusztusos, biztosan finom!

Loading