A borsófőzelék nem egy nehezen elkészíthető étel, a család apraja-nagyja szereti, de van mégis néhány főzési trükk, amit ha betartunk, elronthatatlan lesz, az íze pedig mennyeivé válik.
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK (4 személyre számítva)
Hozzávalók:
- 1 kg zöldborsó (fejtve)
- 3 dkg vaj, só
- 1 leveskocka
- 1 nagy csokor petrezselyem zöldje
- kb. 6-7 dl tej
- kb. 3-4 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A kifejtett borsót a vajon, rövid ideig pároljuk, kevés, kb. 1,5 dl vizet öntünk alá, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, sózzuk és lefedve puhára főzzük.
A leve elfő mire megpuhul, meghintjük a keményítővel és kevés tejjel felengedjük, annyi tejet adjunk hozzá, hogy a megfelelő állagot elérjük (ki,hogy szereti, sűrűbben, vagy hígabban…, ízesítjük a leveskockával, sózzuk, ha szükséges. Lassan forraljuk, ha a kívánt állagot elértük, készen is vagyunk.
Tálaláskor sült, “kakastaréj” virslit vagy tükörtojást kínálunk mellé.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: amikor elkészült a főzelék a végén szoktam belekeverni egy tojás sárgáját, szép színt és krémes állagot ad az ételnek, próbáljátok ki!
Liszttel is ugyanúgy elkészíthető.