Készítettem már sonkával, virslivel, parizerrel és minden variációja nagyon ízletes! Ha laktató ételt készítenél, próbáld ki!
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol,
- 3 tojás,
- 1 pohár tejföl,
- 30 dkg szeletelt gépsonka,
- vaj,
- só.
Elkészítés:
A karfiolt megtisztítom és rózsáira szedve, sós vízben megfőzöm. Még melegen kivajazott tűzálló tálba teszem, s a következő keverékkel leöntöm. Az egész tojásokat jól elhabarom a tejföllel (legjobb turmixgéppel), beleforgatom a szeletelt és széles csíkokra vágott sonkát. Előmelegített, forró sütőben ropogósra sütöm. A sonkát olykor vékony szeletekre vágott virslivel vagy más felvágottal helyettesítem. Ugyanez készíthető karfiolpürével is: ekkor a puhára főzött karfiolt összetöröm, 2-3 dkg margarint adok hozzá, 1 dl tejfölt, sót, őrölt borsot, szerecsendiót, s a tetejére öntöm a tojással, tejföllel elkevert sonkát.