Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 4 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- csipetnyi só
Elkészítése:
A tej feléből az élesztő, cukor és 5 dkg liszt hozzáadásával kovászt készítünk, 2-3 percre meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. A megmaradt többi anyagot, a megkelt kovásszal együtt tálba tesszük és főzőkanállal jól kikeverjük, hogy a tészta fényes és hólyagos legyen. Egy és félórai pihentetés után deszkára önjük, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és még félóráig pihenni hagyjuk, majd forró zsírban sütjük. Sütése: a megkelt fánkokat úgy helyezzük a zsírba, hogy az a részük, amelyik a deszkán állt, a zsírban felül legyen. Az első percben a gázcsap segítségével, a teljes láng felére csökkentett melegét használjuk, utána a fánk megsüléséig takaréklángot alkalmazunk. Nagyon fontos, hogy az edényt addig, amíg a fánkok egyik fele megpirul, befedjük.