Hozzávalók
- Tészta
- 50 dkg liszt..
- 20 dkg zsír..
- csipetnyi só..
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő..
- 2,5 dl tejfölt használtam,mivel azzal gyúrtam össze
- Töltelék
- 10 dkg mák,
- mazsola,vagy
- dió, esetleg
- citromhéj,
- 5 dkg porcukor
- vaníliás cukor
- tej
Elkészítés
Szerintem minden süti liszt függő,ha kell, teszünk hozzá még tejfölt,vagy egy kicsit kevesebbet.. Az állagát figyelem mindig .. Gyúrás után tőltöm, utánna mehet a sütőbe..
180 fok/15 perc De minden sütő más,figyelni kell . Fehérnek kell maradni,az alja viszont szép színt kap.. Vaníliás porcukorba forgattam, még forrón… Kérdezik milyen tőltelékkel tőltöm . Mindennel lehet, ki mit szeret.. Lekvár, mák dió, gyümölcs,gesztenye,túró…stb De a hozzászólásoknál írtam,az eredeti recept,dió lekvár,mák lekvár… Egyik sarkába dió,a másikba lekvár . Ugyan így mákkal..
De lehet csak egy fajtát is..
Töltelék 10 dkg mák, esetleg mazsola,vagy dió, esetleg citromhéj, 5 dkg porcukor mindegyikbe, aki szereti tehet bele vaníliás cukrot,vagy vanília kivonatot,forró tejjel leöntjük, hogy egy kicsit nedves legyen, összekeverjük, töltjük..Az élesztő nélküli külön nincs fent,de ugyan ez a recept ,csak nincs bent élesztő, sem sütőpor,sem szalalkálé,sem szódabikarbóna… Csak a többi anyag, ami ebben a receptben van .
Melegen rögtön ehető,utánna egy kicsit visszakeményedik, később viszont puha omlós lesz..Ha kifli formát akarunk, akkor háromszög alakúra hajtogatunk fel..
Ha olyat ami a mostani poszt , akkor gömbölyű a forma,középre a töltelék, kettéhalytjuk ,széleit villával nyomkodjuk le,és kész a sütésre..Minden töltelékkel finom,ki hogy szereti..Nagyon finom,gesztenyével is. Eredeti lakodalmas süti.. Van az élesztős,és az ami élesztő nélkül készül.. Ez élesztővel készült hogy rögtön lehessen enni… De ugyanúgy eláll, mint az élesztő nélküli… Természetesen ha, nincs ott az ,vagy azok a személyek,akiknek állandóan tátva van a szályuk,hogy minden mennyiség oda zuhanjon bele😅😅😅😅😅😅
Martonne Tothre receptje