Skip to content

Hókifli, ahogy régen készítették

Egy finom és nagyon könnyű édesség, de ma is családi kedvenc!

Hozzávalók

  • a tésztához:
  • (kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből)
  • 40 dkg rétesliszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin (legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • A diós töltelékhez:
  • 10 dkg darált dió
  • porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)
  • 3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
  • 1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
  • fél zacskó vaníliás cukor
  • 0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyermek, akkor tej helyett lehet rum)
  • A mákos töltelékhez:
  • ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák
  • A lekváros töltelékhez:
  • 10 dkg sűrű házi szilvalekvár
  • + a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 percig pihentetem. Addig összekeverem a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 3 mm vastagra, és egy 7-10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. (a leeső tésztadarabokat szintén összegyúrom és kiszaggatom) A kör alak alsó részére teszek 1 kávéskanálnyi tölteléket, feltekerem, majd kis kifli alakra formázom.

Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. (sima sütőben 180 fokon 15-20 percig) Amikor megsültek a kiflik, akkor még forrón meghempergetem a vaníliás porcukorban.

Pintérné Joó Éva receptje

Loading