Skip to content

Hogyan távolíthatunk el bármilyen foltot a ruhákból hagyományos módszerekkel? Csodás!

A kereskedelemben kapható folttisztítószerek egyre jobban hitelességüket vesztik a háziasszonyok körében. Az emberekre már nem gyakorol olyan hatást a reklámokban elhangzó tisztító szerek hatékonysága, mivel egyre többen próbálkoznak a természetes anyagokból készíthető tradicionális tisztítószerek alkalmazásával. Szeretnénk megismertetni néhány egyszerű, olcsó házilag elkészíthető folteltávolítót, amelyek megkönnyíthetik a háziasszonyok munkáját.

Kávafolt eltávolítása:

Azok akik rendszeresen kávét fogyasztanak gyakran találkoznak ezzel a problémával. Egy tojás sárgája elkeverve 10 g glicerinnel, csodákra képes. Legelőször dörzsöljük át ezzel a keverékkel a ruhának azt a részét ahol a folt található, utána öblítsük át hideg vízzel. A következő lépés, tegyük a ruhát langyos vízbe ázni, cseréljük le a vizet 10 percenként, addig folytassuk amíg a folt eltűnik.

A legkönnyebb és legegyszerűbben elkészíthető kávéfolt eltávolító módszer: mossuk át a ruhát sós vízzel.

Vörösbor folt eltávolítása:

Egy pohár bor elfogyasztása az étkezést követően, igazi kényeztetés bármely személy számára. Miközben vörösbort fogyasztunk, ne felejtsünk el tartalékolni egy üveg fehérbort, mivel szükségünk lehet rá a vörösborfolt eltávolításához. Abban az esetben, ha vörösbor borult az asztal terítőre, öntsünk a foltra fehérbort, majd öblítsük át langyos vízzel.

A viaszfolt eltávolítása:

A következő trükköt a nagymamámtól tanultam. Ha viasz csöppent valamelyik ruhánkra, először távolítsuk el egy kés segítségével a felületen lévő  viaszcsepp tetejét, amely már száraz, utána tegyünk egy szalvétát a foltra és vasalóval vasaljuk át. A szalvéta felszívja a viaszt, így eltávolítja a foltot. Langyos vízben átöblítjük a ruhát és a folt eltűnik.

Rozsdafolt eltávolítása:

Sokan úgy gondolják, hogy a rozsdafolt nem távolítható el a ruhákból, csak olyan vegyszerrel, amely rombolja a ruhánk minőségét. A következő példa az ellenkezőjét bizonyítja. A foltkiszedő elkészítéséhez, szükségünk lesz néhány, a háztartásban használatos alapanyagra: pl ecet, hagyma, citromsó. A rozsdás felületet mossuk át felmelegített ecettel, ha van otthon hagymánk dörzsöljük be vele a foltos helyet, utána tegyünk rá egy kis hamut.

A másik kitűnő módszer a folt eltávolításához, a problémás helyet dörzsöljük át citromsóval és hagyjuk állni pár percig.

Gyümölcsfolt eltávolítása:

Ahhoz, hogy eltávolítsuk a gyümölcsfoltot a ruhaneműnkből, tejre van szükségünk. Áztassuk be néhány órára a foltost részt tejbe, ezután öblítsük át langyos vízzel és mossuk ki a ruhát.

Paradicsomfolt eltávolítása:

Pecsétes lett a ruhád a paradicsomtól? Semmi probléma, pár ügyes trükkel eltávolítható a folt. Szalakáli, éter, benzin vagy tiszta alkohol, bármelyik használatával kidörzsölheted a foltot a ruhaneműből.

Tinta folt eltávolítása:

A szőnyegből vagy kedvenc ruhánkból, nehéz kiszedni a tintafoltot, a következő módszer azonban működhet: Keverjünk össze sót citromlével, öntsünk hozzá kevés tejet, dörzsöljük át a foltos felületet.

Lekvár, gyümölcsbefőtt által keletkezett folt eltávolítása:

Általában a gyerekek pecsételik össze a ruhájukat az ilyen finomságok fogyasztása közben. Azok az anyukák akik rendelkeznek tapasztalattal a gyermeknevelés területén, egyáltalán nem csinálnak gondot az ilyen típusú foltokból, hiszen jól tudják ha a foltot átkenik desztillált vízzel, a folt eltűnik.

Loading