Skip to content

Házi sajtos croissant, lépésről – lépésre!

A croissant mindenki szereti, de ezt a finomságot mi magunk is elkészíthetjük otthon. Az elkészítése nem bonyolult, csak azért időigényes egy kicsit, mert a tésztát pihentetni kell, viszont ha este begyúrjuk és reggelig a hűtőben pihen, csodás, illatos sajtos croissannal lephetjük meg a családot.

Elképesztő finomság, ami lehet reggeli, vagy tízórai, de akár családi összejöveteleken is kínálhatjuk sós aprósüti helyett. Ha nagyobb adagot készítünk a tésztából, akkor a felét megtölthetjük sajttal, a másik felét pedig édes finomságokkal, így a család minden tagja talál kedvérevalót.

Hozzávalók:

  • 50 dkg Liszt,
  • 4 dkg élesztő,
  • 20 dkg vaj vagy margarin,
  • só,
  • 4 dl tej,
  • 6 dkg cukor,
  • olaj,
  • 2 tojássárgája,
  • kb. 50 dkg sajt.

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral majd beletesszük az élesztőt s hagyjuk míg jó habosra feljön ez kb. 10 perc. A lisztet, a sót össze keverjük s hozzáadjuk a hideg vajat vagy margarint, s összemorzsoljuk a kettőt majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összeállítjuk a tésztát, akkor jó a tészta ha elválik az edény falától és szép fényes, lágy tészta. Majd ha ez megtörtént egy tálat kiolajozzunk s az összeállított tésztát beletesszük folpackkal letakarjuk s minimum 5 órára hűtőbe tesszük de az sem gond ha egy éjszakát (nekem annyi ideig volt). Majd enyhén lisztezett nyújtólapon kör alakúra nyújtjuk, feldaraboljuk cikkekre. Mindegyik cikkre teszünk egy darab sajtkockát s feltekerjük, majd sütőpapíros tepsibe tesszük tojássárgával lekenjük megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

+ tipp ha kihűlt tálba tesszük, konyharuhával takarjuk le így később is finom puha s ropogós marad a teteje. Mivel a tésztája egy sima egyszerű úgymond nem ízes tészta sajt helyet édesen is nyugodtan lehet tölteni pl. csokikrémmel, mogyorókrémmel, sűrűbb lekvárral vagy csak simán megsütni. Jó elkészítést mindenkinek

Tímea Bedi receptje és fotói

<!---->