Skip to content

Habos-mákos, nagyon gyorsan elkészíthető és szeletelés után is gyönyörű!

Már sok finom süteményt készítettem, de ez az egyik legnagyobb kedvencünk. Gyorsan elkészíthető, nagyon finom és szeletelés után is olyan gyönyörű, hogy élmény az asztalra tenni.

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 db tojás,
  • 15 dkg margarin.

A máktöltelékhez

  • 20 dkg mák (darált),
  • 15 dkg cukor,
  • 1 dl tej (forró),
  • 1 citromból nyert citromhéj.

A tojáshabhoz

  • 4 db tojásfehérje,
  • 20 dkg porcukor.

Elkészítés

A tésztához
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, belenyújtjuk egy tepsibe, és előmelegített sütőben 10 percig közepes tűzön (180C) elősütjük. (Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejföllel lehet gazdagítani a tésztát.)

A máktöltelékhez
1. Amíg a tészta sül, a forró tejet a darált mákos cukorhoz keverjük, belereszeljük a citrom héját.
2. Rásimítjuk a félig sült tésztára, és visszadugjuk a sütőbe, amíg a hab készül.

A tojáshabhoz
1. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral (én most tettem bele egy vaníliás cukrot is), és az egészet a mákra kenjük.
2. 5 percig erős tűzön (200C) sütjük, majd 15-20 percig alacsony hőfokon (160C) inkább szárítjuk.

sütési hőfok: 170°C  –  tepsi mérete: 30x20x6 cm

A receptet elkészítette és fotózta: Maria Farkasné

<!---->