Skip to content

Fenséges krémes, ez a sütemény túlszárnyalja a legfinomabb sütiket is! Bámulatos!

Ma egy olyan desszert receptjét hoztuk el nektek, amelynek a tésztája kakaóval és mézzel készül és főtt vaníliakrémmel van megkenve. A fenséges krémes egy ellenállhatatlan édesség, ami ünnepi alkalmakra is remek választás, mert könnyen elkészíthető és elképesztően finom.

Hozzávalók a lapokhoz:

  •  1 db tojás,
  • 2 evőkanál tej,
  • 150 g cukor,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 3 evőkanál méz,
  • 50 g vaj,
  • 2 evőkanál kakaópor,
  • 400 g liszt.

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 ml tej,
  • 3 db tojássárgája,
  • 3 púpozott evőkanál liszt,
  • 1  evőkanál étkezési keményítő,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 150 g cukor,
  • 150 g vaj.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 100 g étcsokoládé,
  • 1 – 2 evőkanál olaj.

Elkészítés:

Készítsük el a krémet: tegyük egy edénybe a krémhez felsorolt hozzávalókat a vaj kivételével, keverjük simára, majd főzzük meg a krémet lassú tűzön, folytonos kavargatás mellett.

Amikor besűrűsödött vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Állítsuk össze a lapokat: egy nagyobb edénybe tegyük bele a lapokhoz felsorolt hozzávalókat a liszten és a kakaón kívül, majd folytonos kevergetés mellett főzzük 10 – 15 percet.

Vegyük le a tűzről, tegyük bele a kakaót és az átszitált lisztet és keverjük össze.

Először a tészta nagyon puha lesz, hagyjuk hűlni 20 – 30 percet, amíg megszilárdul.

A tésztát dolgozzuk össze a kezünkkel, majd osszuk el 5 részre, mindegyiket nyújtsuk ki 20 x 25 cm nagyságú lappá.

Süssük meg mindegyik lapot külön – külön a tepsi hátán, 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 5 perc alatt. Ne süssük a lapokat túl, mert hamar megégnek. A sütési idő a sütőtől is függ.

Kavarjuk ki egy tálban a puha vajat, adjuk hozzá a főtt krémet.
Készítsük el a mázat: a csokoládét törjük kisebb darabokra és olvasszuk meg gőz felett, majd adjuk hozzá az olajat és keverjük jól össze.

Kenjük meg a lapokat a főtt krémmel, a sütemény tetejét vonjuk be a mázzal. Tegyük az elkészült sütit hűtőbe egy éjszakára, másnap szeleteljük. Jó étvágyat!

Loading