Az őszi szezon kezdetével a hőmérséklet jelentősen csökken, különösen éjszaka, ezért a paradicsomok termése lelassul. Van azonban néhány trükk, amivel felgyorsíthatod a termés beérését.
Hogyan gyorsítsuk fel a zöld paradicsom érését?
A paradicsom éréséhez 18-24 Celsius-fok közötti hőmérséklet az optimális, az érés 9-10 Celsius-fok alatt megáll, ezért ha hűvösebbre fordul az idő, néhány egyszerű trükkhöz kell folyamodnunk a folyamat felgyorsításához.
1. Távolítsd el a megmaradt virágokat
Ősszel a még megmaradt virágokat el kell távolítani a növényről, mivel már nem lesz elég idejük arra, hogy termést is hozzanak, és ez csak fölösleges energiát vesz el a növénytől, amit a már kialakult termés érlelésére összpontosíthatna.
2. Vágd vissza a csúcshajtásokat
Vágd vissza a csúcshajtásokat és az érőfélben lévő paradicsomok körüli lombozatot, mert fontos, hogy ilyenkor a növény minden energiája a termés beérésére forduljon, nem pedig a növekedésre.
Ráadásul a levelek árnyékot is tartanak a paradicsomoknak.
3. Vágd le a felesleges leveleket és ágakat
A csúcshajtások mellett az alsó leveleket és mellékhajtásokat is eltávolíthatod, mivel ezek is fölöslegesen használják a növény értékes erőforrásait.
4. Csökkentsd az öntözést
Egy másik trükk az öntözés csökkentése. Ez kissé stresszeli a növényt, és arra ösztönzi, hogy a túlélés érdekében gyorsabban érlelje a termést és ezzel a magokat. De légy óvatos, az öntözés csökkentését fokozatosan kell bevezetni.
5. Használj szerves tápszereket
A paradicsom harmonikus fejlődéséhez és a gazdag termés eléréséhez fontos szem előtt tartani, hogy ezeknek a növényeknek három alapvető tápanyagra van szükségük: nitrogénre, foszforra és káliumra.
6. Szedd le a paradicsomot, és érleld tovább a lakásban
Ahogy beköszönt az ősz, a napfény már nem olyan erős, és a hőmérséklet is sokat csökken, ezért jobb, ha leszedjük az érőfélben lévő termést, és a lakásban érleljük azt tovább.
Ezzel nemcsak az érési folyamatot gyorsíthatjuk fel, de megvédhetjük a paradicsomokat a betegségektől és a fagytól is.