Skip to content

Ez történik ha megiszod a krumplifőző vizet! Káprázatos!

Azonkívül, hogy az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszerünk a burgonya, igencsak jó egészségügyi hatásokkal is rendelkezik.

A burgonya nagyrészt szénhidrátot, rostokat és fehérjét tartalmaz, de ezeken kívül megtalálható benne az A-, C- és B-vitamin jelentős mennyisége, magnézium, vas és kálium is. A burgonya héját is ajánlott fogyasztani, hiszen gazdag tápanyagokban.

Kis mennyiségben ugyan tartalmaz egy antropin nevű anyagot, viszont ez csak akkor veszélyes, ha irtózatos mennyiséget eszünk meg belőle egyszerre. Az antropin kisebb mennyiségben megszünteti a bélcsatornában fellépő görcsöket és a puffadást, ezért a burgonya belsőleg gyomornyugtató hatással rendelkezik. Külsőleg alkalmazhatjuk izom-és bőrnyugtatóként.

A burgonya egyik legjobb terápiás hatása, hogy vízben áztatás során lúgos lé oldódik ki belőle. Ha ezt megisszuk semlegesítjük a gyomorsavat, csökkenthetjük a gyomor-rendellenességeket. Mivel csökkenti a savmennyiséget, tisztítja a beleket.

Készítsünk gyomortisztító levet otthon! Vágjunk fel egy nagyobb burgonyát kockákra, majd egy éjszakán át hagyjuk állni vízben. Elkészítéskor a léhez adjunk hozzá egy kiskanál tengeri sót is. A léből minden reggel igyunk egy kisebb pohárral éhgyomorra.

Akinek gyomorfekély, vagy -hurut problémája van, mindenképpen részesítse előnyben ezt a kezelést. Sőt, néha egy-egy kisebb nyers burgonyát is megehetnek a gyomorproblémákkal küzdők.

Loading