A bejgli a Karácsonyi sütemények egyike, amit mindenki szeret. Sokan félnek nekilátni, pedig nem is annyira bonyolult az elkészítése. A mákos bejgli a finom tölteléktől lesz különleges, annyira finom, hogy eteti magát, nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 5 dkg porcukor,
- 1db tojássárgája,
- 5 – 6 evőkanál víz,
- 1,5 dkg friss élesztő,
- 1 csipet só,
- fél citromból nyert citromhéj,
- 1 tojás (a kenéshez).
Töltelék
- 40 dkg darált mák,
- 25 dkg porcukor,
- 1 kv kanál fahéj,
- 1 citrom héja.
Elkészítés:
A lisztet a puha vajjal elmorzsolom, hozzáadom a porcukrot és a citromhéját, a kezünkkel elmorzsolt élesztőt és összekeverjük. Majd összegyúrjuk a tojássárgájával, meg az 5 vagy 6 kanál vízzel. Jól gyúrjuk meg. Ha kész a hűtőben pihentetjük 1 órát.
A töltelék: kb. 1 dl vízzel felolvasztom a cukrot, elveszem a tűzről mehet a mák ,meg a fahéj, meg a citromhéj. Ha kész, kihűl és kiveszem a tésztát kettéosztom és kinyújtom téglalap alakúra, fele töltelék bele, négy oldalát behajtottam és feltekertem. Bekentem sárgájával, fél óra pihi, utána lazán felvert fehérjével és megint pihenés fél óra. 180 fokon kb. 30 perc és kész, persze meg kell szurkálni sütés előtt. Jó étvágyat
Mónika Mezei