A recept nagyon könnyű, ezért bátran kipróbálhatja az is, aki még nem sütött bejglit.·
HOZZÁVALÓK:
- 3 rúd van belőle
- 1 pohár tejföl ( 2 dl )
- 1 pohár sertés zsír (2 dl)
- 2 egész tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 cs élesztő ( 5 dkg )
- kb 60- dkg liszt
- Kenéshez :
- 1 tojás
- Mák töltelék ( 3 rúdhoz )
- 50 dkg mák
- 40 dkg cukor
- tej
- 2 cs van.cukor
- ízesíteni lehet :
- reszelt citromhéj
- mazsola
- aszalt gyümölcsök
- birsalmasajt
- Dió töltelék ( 3 rúdhoz )
- 50 dkg dió
- 40 dkg cukor
- tej
- 2 cs van.cukor
- ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákost.
ELKÉSZÍTÉS
Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel. Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk.
Előre elkészítjük a tölteléket. Mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot, vanília cukrot pici tejet, ezzel az összeállítással is meg lehet tölteni, ( én nem szoktam főzni ) vagy a hozzávalók között felsorolt anyagokat is hozzá lehet adni. Ki melyiket szereti belőle.
Természetes ha dióst és mákosat is készítünk egy adagból a mák vagy a dió aránya változik. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen. Feltekerjük, lekenjük tojással, oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával és már süthetjük is kb 180 fokon
Egy kis kalács készült ma, amit nem kell keleszteni. Jól bevált recept. Most már többször elkészítettem. Aszalt szilva és mazsola került a töltelékbe. A receptet most 2 rúdhoz igazítottam. Diós bejgli (azonnal készíthető)
Vass Lászlóné Edit receptje