A tésztája miatt csoda diós-mákos a neve, meg persze a tölteléktől is, mert amikor beleharapunk, csak úgy omlik, roppan, elolvad az ember szájában.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 175 gr tejföl
- 4 tojássárgája
- 1 ek porcukor
- 2 ek ecet
- pici só
A tészta kenéséhez:
- 10 dkg olvasztott margarin
A töltelékhez :
- 4 tojásfehérje
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg darált mák
- 25 dkg porcukor
Elkészítése
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk.
- Minden lapot egyenként olvasztott langyos margarinnal lekenjük és feltekerjük, mint a bejglit.
- Folpacba csomagoljuk a rudakat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
- Másnap enyhén lisztezett munkalapon, mindegyik rudat 10 darabba szeljük és téglalap alakúra sodorjuk.
- A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, megfelezzük, felébe diót, másik részébe mákot keverünk.
- Az alsó felére kenjük a töltelékből, felcsavarjuk, de nem szorosan, mert kireped!
- Sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk és 180 fokon világosra sütjük.
Vass Lászlóné receptje!