Skip to content

Az egyetlen élelmiszer, ami egyidejűleg pusztíthatja el a vírusokat, gombákat és a baktériumokat! Fantasztikus!

propolisz vagy méhszurok egy egyedülálló, ragacsos anyag, ami tulajdonképpen a méhek emésztőenzimének és bizonyos növényi anyagok gyantás keveréke. A méhek a propoliszt a méhsejtek és a méhkas mechanikai védelemre használják, továbbá segítségével fertőtlenítik is azokat. Másfelől, az ember számára is hasznos, tudniillik gyógyító hatású.

Attól eltekintve, hogy a propolisz történelem kezdete óta ismert, a modern orvostudomány évről évre újabbnál újabb gyógyító hatását fedezi fel. Fogyasztani a legkülönbözőbb módon lehet, egyszerűen rágcsálva, tejhez hozzáadva (ez esetben nagyszerűen gyógyítja a köhögést) vagy akár alkoholos tinktúraként külsőleg és belsőleg alkalmazva.

A méhszurkos tinktúra gyógyító hatása

Az alkoholos oldat belsőleg alkalmazva növeli a szervezet immunitását, csökkenti a gyulladásokat; antioxidánsként hat. Külsőleg alkalmazva a felhasználásának spektruma még szélesebb: fertőtleníti és gyógyítja a sebeket, regenerálja a bőrt, fájdalomcsillapító és emellett gombaölő hatású is.

Az orvosok különféle helyzetekben és betegségek kezelésére írják elő alkalmazását: mandulagyulladás, torokgyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, légcsőhurut, hörgőhurut, tüdőgyulladás gyógyítására, vírusos megbetegedések kezelésére (ilyen például az influenza vagy a herpesz), a fogászati kezelésekkor, nőgyógyászati kezeléskor a méhnyakerózió ellen, sőt, még az emésztőrendszert érintő panaszok esetén is.

Leggyakrabban a 10%-os tinktúrát használják. Ez a csodás készítmény szinte minden gyógyszertárban megtalálható, ára szinte filléres, és a 25 ml-es kiszerelés hosszú időre elég. Elkészíthető azonban házilag is.

Hogyan használjuk a propoliszos tinktúrát?

  1. Heveny torokgyulladás és mandulagyulladás esetén hígítsuk fiziológiás oldattal 1:10 arányban, majd ezzel gargarizáljunk.
  2. fogászati betegségek esetén is a fentieknek megfelelő arányú folyadékkal öblögessünk.
  3. Orrmelléküreg gyulladás és arcüreggyulladás kezelésére csepegtessük és mossuk ki orrunkat ugyancsak a fent említett arányú oldattal.
  4. Középfülgyulladás esetén helyezzünk a gyulladt fülbe egy oldattal átitatott tampont. Ha kisgyermek esetén szeretnénk alkalmazni, hígítsuk meleg, előzőleg felforralt vízzel 1:1 arányban.
    Felnőttek esetén csepegtethetünk közvetlenül a fülbe is, ekkor 5%-os oldatot alkalmazzunk, és két cseppet cseppentsünk mindkét fülünkbe. Az eljárást a teljes felgyógyulásig folytassuk!
  5. Légzőszervi betegségek esetén ajánlott a tinktúrás inhaláció alkalmazása. 5 ml fiziológiás oldathoz egy csepp tinktúrát cseppentsünk; ezzel az aránnyal számoljunk). Az ilyen arányban elkészített folyadékot tegyük az inhaláló készülékbe.
  6. Általános, immunerősítő szerként is használható: 15-20 cseppet oldjunk fel egy kanálnyi tejben vagy vízben és fogyasszuk el étkezés előtt 30 perccel.
  7. gyomor és emésztőrendszeri panaszokra is megoldást nyújt, 15-20 cseppet oldjunk fel 1 dl meleg vízben és igyuk meg étkezés előtt 30 perccel.
  8. A bőr megsérülése, sebek, herpeszes kiütések, a láb, illetve körmök gombás megbetegedése, a fejbőr korpásodása esetén a hígítatlan tinktúrát gézzel felitatva helyezzünk a kezelendő felületre, vagy krém formájában kenjük be vele az adott testrészt.

A propolisz megannyi hasznos, és az emberi test számára gyógyító hatása ellenére, alkalmazása előtt mindig konzultálj orvosoddal!

propolisz alkalmazása ellenjavallt olyan betegeknél, akik allergiásak a méhészeti termékekre. Gyerekek, terhes nők, autóvezetők részére alkoholos gyógyszer belsőleg történő alkalmazása szintén ellenjavallt, viszont külsőleg alkalmazható. 3 éves kor alatt nem ajánlott a méhszurkot tartalmazó szerek használata, mert nagy a valószínűsége, hogy allergiás reakciót vált ki.

Loading