Az édesség, amiért élnek-halnak a kanadaiak.
Tény, hogy az elkészítése körülbelül 90 percet vesz igénybe, ami nem kevés, de megéri. A nehézsége közepes, és nem is a legolcsóbb sütemény, de nem veszélyes. Hat porció lesz az alábbi hozzávalókból, aminek gyorsan hűlt helye lesz, ha nem vagy elég szemfüles.
Hozzávalók a laphoz
- 120 gramm vaj,
- 50 gramm cukor,
- 2 evőkanál kakaó,
- 1 tojás,
- vanília kivonat,
- 200 gramm teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslisztből készült keksz,
- 80 gramm kókuszreszelék,
- 60 gramm dióbél vagy mogyoró.
Hozzávalók a krémhez
- 60 gramm vaj,
- 2-3 evőkanál tej,
- 2 evőkanál instant pudingpor,
- vanília kivonat,
- 250 gramm porcukor.
Hozzávalók a csokimázhoz
- 120 gramm csokoládé,
- 1 evőkanál vaj.
A ropogós lap elkészítése:
1. Olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot és a kakaót, aztán óvatosan keverd hozzá a tojást. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kevergesd, míg a massza enyhén besűrűsödik.
2. Vedd le az edényt a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot, a jól felaprított kekszet, a kókuszreszeléket és az aprított diót/mogyorót.
3. A kapott masszát nyomkodd jól bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
4. A tepsit told be a hűtőszekrénybe, kb 40-60 percig.
Idő közben készítsd el a vaníliakrémet:
5. Keverd habosra a vajat, majd add hozzá a többi hozzávalót. Ha úgy érzed, túl kemény a krém, akkor tégy még hozzá 1-2 evőkanál tejet.
6. Egyenletesen oszd el a krémet a hűtött piskótán, majd told vissza a frigóba újabb 30 percre.
7. Mikróban olvaszd fel a cikkekre tört csokit és a vajat, 30 másodperces felvonásokban és kevergetés mellett, míg fényes, csillogó, folyékony állagú nem lesz.
8. Öntsd a kapott mázat a Nanaimo sütire, és egyenletesen oszlasd el a felszínén.
9. Told vissza a hűtőbe újabb 30 percig, míg a süti végleg össze nem áll. Kockákra szelve, hidegen tálald.