Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1/2 dl fehér bor
- 2 db tojás sárgája
- 1 db tojás a kenéshez
Az almatöltelékhez:
- 25 dkg alma reszelve
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg cukor
- 1 mk. őrölt fahéj
A diótöltelékhez:
- 6 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 1 mk. reszelt citromhéj
- 1 mk. őrölt fahéj
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg kekszmorzsa
- 2 dkg méz
A máktöltelékhez:
- 6 dkg cukor
- 10 dkg mák
- 1 mk. fahéj
- 1 mk. citromhéj reszelve
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg kekszmorzsa
- 2 dkg méz
A 4. töltelékhez:
- szilvalekvár
Továbbá:
- 1 db 20×30 cm-es tepsi
- sütőpapír
A díszítéshez:
- fél dió karamellbe forgatva
Elkészítés:
- A tésztához az élesztőt feloldjuk kevés langyos vízben,de nem futtatjuk fel!
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a cukrot,az élesztőt,a bort,a tojássárgáját,kevés sót és jól kidolgozzuk.
A tésztát 5 részre osztjuk és letakarva,a hűtőben fél órát pihentetjük. - Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk,lereszeljük,összekeverjük a dióval,mazsolával,a cukorral,az őrölt fahéjjal.
- A diótöltelékhez felfőzzük a cukrot fél dl vízzel,amikor forr,a darált dióra öntjük,majd a reszelt citromhéjjal,az őrölt fahéjjal,a mazsolával,a morzsával és a mézzel elkeverjük.
Így készítjük el a máktölteléket is. - A tésztát 5 egyforma ,tepsi nagyságúra nyújtjuk és a tepsibe fektetjük.
Rákenjük a diótölteléket,majd tésztalap,a máktöltelék,újabb tésztalap,almatöltelék,tésztalap,szilvalekvár és tésztalappal fedjük le. - A tésztát a felvert tojással lekenjük és villával jól megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük