Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 dl étolaj
- 2 csipetnyi só
- 5 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
Töltelék:
- 20 dkg mák
- 150ml víz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 db reszelt alma
- 6 – 7 evőkanálnyi kristály cukor
Elkészítés:
Egy kevés cukros langyos tejben elmorzsolom az élesztőt, és felfuttatom.
A többi hozzávalóval és a maradék langyos tejjel tésztát gyúrok, 60 perc alatt duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel, elkészítem a tölteléket.
A vizet a cukorral sziruppá főzöm, felforralom.
A mákhoz hozzáadom a citrom reszelt héját és a vaníliás cukrot, majd a forró szirupot hozzáöntöm, és beleteszem a lereszelt almát is, jól elkeverem, aztán hagyom kihűlni.
Kettéosztom a tésztát, vékonyra kinyújtom, és megkenem a kihűlt töltelék felével.
Szorosan feltekerem, és háromszögekre vágom.
A másik cipóval is ugyanígy járok el.
Tojás sárgájához keverek egy kevés tejfölt ezzel lekenem a háromszögeket, és még 10-15 percig hagyom kelni a sütőpapíros tepsiben.
Közben180 fokosra előmelegítettem a sütőt.
Betettem a sütőbe az újra kelesztett tésztát, és 25 perc alatt megsütöttem.
Jó étvágyat kívánok:)