A bazsalikom az emberiség által ismert egyik leghasznosabb gyógynövény. Ez egy nagyon sokoldalú, csípős ízű fűszernövény, amely sokféleképpen felhasználható. Meglepő módon a K-vitamin egyik legjobb forrása, és mindössze 2 evőkanál bazsalikom 29%-át biztosítja ennek a tápanyagnak.
A bazsalikom magas béta-karotin- és A-vitamin-tartalmú, két erős antioxidáns, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök okozta károsodást, és megóv az érelmeszesedéstől és a szív- és érrendszeri betegségektől.
Ezenkívül a bazsalikom foszfort, vasat, mangánt, kalciumot, magnéziumot, flavonoidokat tartalmaz.
A bazsalikom egészségügyi előnyei.
Antioxidáns tulajdonságok.
A bazsalikom tudományosan bizonyítottan véd a különböző vegyi anyagok és rákkeltő anyagok ellen.
Természetes antibiotikum.
A bazsalikom erős antibiotikumként működik, amely számos különböző betegség kezelésében segít. Tulajdonságai fokhagymával kombinálva még erősebbek.
Tisztítja az ereket.
Hatékony a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mivel képes megtisztítani az ereket a rossz koleszterintől.
További egészségügyi előnyök.
A bazsalikom segít a köhögés, az influenza kezelésében, a paraziták eltávolításában, a szemölcsök eltávolításában, a veseproblémák, a hasmenés, a székrekedés stb. megoldásában.
Hogyan használjuk ki a bazsalikomot?
A bazsalikom kalóriát tartalmaz, de vitaminokban, cinkben, magnéziumban, kalciumban, káliumban és élelmi rostokban gazdag.
Ahogy az elején említettük, a bazsalikom sokoldalú, és sokféleképpen felhasználható. Az ételek ízesítéséhez például sajt vagy só helyett használhat apróra vágott bazsalikomot. Jól illik fűszeres currykhez, levesekhez, tésztaszószhoz, paradicsomos-mozzarellás salátához is.
A bazsalikomot természetesen úgy lehet a legjobban kiaknázni, ha frissen fogyasztjuk, mivel a szárítás során az antioxidáns vegyületek és az illóolajok nagy része megsemmisül.
Mint láthatja, a bazsalikomot sokféleképpen beépítheti a mindennapi étrendjébe, és különleges ízt adhat az ételeknek.