Hagyományos lakodalmas süti, de természetesen bármelyik ünnepen megállja a helyét – na és persze ünnepen kívül is. 😉
Hozzávalók egy kb. 20×25 cm-es tepsihez (az enyém egész pontosan 18×28 cm-es):
A kakaós lapokhoz:
- 250 g finomliszt,
 - 30 g cukrozatlan kakaópor,
 - 50 g porcukor,
 - 4 g szódabikarbóna,
 - pici só,
 - 50 g vaj,
 - 1 tojás,
 - cca. 100 ml tej
 
A piskótához:
- 4 tojás,
 - 4 evőkanál cukor,
 - 1 evőkanál olaj,
 - 4 evőkanál finomliszt,
 - 1 mokkáskanál sütőpor
 
A krémhez:
- 1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor,
 - 20 g étkezési keményítő,
 - 500 ml tej,
 - 1 evőkanál vaníliás cukor,
 - 150 g puha vaj,
 - 200 g porcukor,
 - ízlés szerint vaníliakivonat
 
A csokimázhoz:
- 60 g étcsokoládé (70%),
 - 30 g porcukor,
 - 40 g vaj,
 - 10 g kakaópor,
 - evőkanálnyi víz vagy tej
 
Elkészítés:
Először összeállítom a kakaós lapokhoz a tésztát. A kakaóport összeszitálom a liszttel és a szódabikarbónával, valamint egy pici sóval. A vajat megolvasztom, belekeverek villával egy egész tojást, majd ezt a keveréket elkezdem összedolgozni a kakaóporos liszttel. Apránként belegyúrok annyi tejet, amennyit felvesz – a cél, hogy végül sima gyúrt tészta állaga legyen. A tésztát folpackkal fedve félreteszem, amíg a piskótát megsütöm.
A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A piskótához szétválasztom a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verem a cukor felével. A sárgákat fehéredésig keverem a maradék cukorral, beledolgozom az olajat, majd belekeverem a lisztet és a sütőport. Óvatosan, részletekben beleforgatom a tojáshabot is. Sütőpapíros tepsibe simítom a masszát és az előmelegített sütőben (néhány perc után 150-160 °C-ra mérsékelve a hőt) tűpróbáig sütöm a piskótát.
Amíg a piskóta sül, a kakaós tésztát átgyúrom, elfelezem és két gombócot gömbölyítek belőle. Mindkettőből vékony lapot nyújtok; a lapok nagyjából akkorák legyenek, amekkora tepsiben a piskótát sütöm. Amikor a piskóta kikerül a sütőből, egy nagyobb tepsi hátán, 180 °C-on, egymás után kisütöm a két kakaós tésztalapot (gyorsan sül, kábé 5 perc). A piskótát és a kakaós lapokat is rácson hűtöm ki.
Elkészítem a pudingot: a keményítőt belekeverem a pudingporba, majd csomómentesen eldolgozom a tejben. Hozzáadom a vaníliás cukrot és kevergetve készre főzöm a pudingot. Időnként megkeverve kihűtöm. A kihűlt pudingot kihabosítom a porcukorral és a puha vajjal, ízlés szerint még egy kevés vaníliaeszenciával ízesítem.
 ![]()
