Skip to content

A legfinomabb gombóc (barackos, szilvás) recept Kati nénitől!

A recept nagyon régi, egy kedves szomszéd nénitől, Kató nénitől tanultam az elkészítését.
Sajnos ő már nincs közöttünk, de a receptje remélem örök emléket állít neki.

A LEGJOBB GOMBÓC: (barackos, szilvás)

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 félmarék búzadara
  • 1 félmarék zsír
  • 2 felvert egész tojás
  • csipet só
  • annyi liszt, hogy összeálljon, de lágy tésztát kapjunk, ez kb. 20 dkg

Szükség van még:

Szilva vagy barack felezve, fahéjjal elkevert nádcukor, a hempergetéshez: pirított zsemlemorzsa, darált mák.

Elkészítés:

A burgonyát, megfőzzük, átnyomjuk burgonyanyomón, langyosra hűtjük. A hozzávalókkal összeállítjuk.

Nem szoktam kinyújtani, mert feleslegesen sok lisztet vesz fel, ezért adagokat veszek ki belőle, közepébe fél barackot (szilvát) teszek, fahéjjal kevert nádcukorból teszek egy kávéskanálnyit rá, lefedem egy másik fél gyümölccsel, összegömbölyítem.

Vizet forralok, egy nagy csipet sóval és főzni kezdem a gombócokat. Több adagban készítem, ha feljön a víz tetejére még főzöm, érdemes egyet kivenni, elvágni és ellenőrizni, hogy megfőtt-e.
Pici olajon zsemlemorzsát pirítok, mákot darálok és a kifőtt gombócokat beleforgatom.

Forrón tálalom, fahéjjal elkevert porcukrot kínálok mellé.

Nagyon, nagyon finom 
Ebből a tésztából nudlit is készíthetünk.

Jó étvágyat kívánok! 

Loading