Ma voltunk a lányoméknál, tegnap gyorsan meg is sütöttem az unokáknak. Nagy sikere lett!! Még soha nem sütöttem őzgerincben, ez a tepsis recept kapóra jött, sokkal egyszerűbb és nagyon finom. A tepsiben szoktam megtölteni a süteményeket, letakarom és úgy teszem a hűtőbe, de ez kilógott a tepsi fölé, így nem tudtam rá csokimázat készíteni (egyébként az unokák nem is szeretik rá!), ezért hagytam egy kis krémet és a szeletelés előtt kentem a tetejére! Az én tepsiméretem: 38 x 23 cm.
Méteres kalács szelet
Hozzávalók
Sárga lap:
- 4 tojás
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl meleg víz
- 1/2 csomag sütőpor
Barna lap:
- 4 tojás
- 22 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 15 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl meleg víz
- 1/2 csomag sütőpor
Krém:
- 3 csomag puncs ízű pudingpor
- 9 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 35 dkg vaj/margarin
Tetejére:
- 20 dkg étcsoki
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
A sárga tésztához a tojássárgáját a cukorral habosra verjük, majd a meleg vizet és az olajat apránként hozzáadjuk.
Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
A tojásfehérjét habbá verjük és a masszába forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt 22 x 32 cm-es tepsibe simítjuk és 175 °C-on, tűpróbáig sütjük. Hűlni hagyjuk.
Ugyanígy készítjük el a barna tésztát is a hozzávalóiból. A krémhez a tejjel elkevert pudingport folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A vajat/margarint porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal krémesre kavarjuk. 3 részre osztjuk. A kihűlt tésztákat 2-2 lapba vágjuk, majd megtöltjük.
Barnalap – krém – sárgalap – krém – barnalap – krém – sárgalap.
A csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk és a sütemény tetején elsimítjuk.
Ibolya Farkasné Joó konyhájából!