Ezt a receptet egy háziasszony az 1800-as években készült kézzel írott feljegyzései alapján kiadott szakácskönyvben találtam. Ma is szuper finom. 🙂
HOZZÁVALÓK
- tészta
- 280 gramm liszt
- 10 gramm sütőpor
- 125 gramm vaj
- 125 gramm nyers darált mandula / nekem csak dióm volt itthon,
ezért azt használtam. - 125 gramm cukor
- 2 db tojás sárgája +1 a kenéshez
- 1 evőkanál rum
- 10 gramm fahéj
- fél citrom reszelt héja.
- töltelék: ribizli vagy más savanykás lekvár. Ha a lekvár nem elég savanyú, akkor a tésztába kevesebb cukor is elég lesz.
ELKÉSZÍTÉS
Ezekből az összetevőkből a szokásos módon, úgy ahogy az omlóstésztákat, linzereket szoktuk, összedolgozzuk. Kettéosztjuk. Az egyik fele kicsivel több legyen, mint a másik. 1-2órát hűtőben pihentetjük, majd a nagyobbik tésztadarabot kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 26 cm-es tortaformát. A szélét kissé felhúzzuk a forma oldalára. Gazdagon megkenjük a lekvárral és a maradék tésztából rácsokat készítünk a tetejére. és tojássárgájával megkenjük.
A tészta eléggé törékeny ezért óvatosan és türelmesen kell vele bánni. Szerencsére könnyen összenyomható ott, ahol eltört. Sütés: 170-175 fokon 30-35 percig
Frissen kicsit száraznak tűnt nekem, másnapra puhább lett egy kicsit a lekvártól és úgy már nagyon ízlett. 😋😋😋
Kiválóan lehet fagyasztani is.Sok ilyen rácsos receptem van, és már sokszor sütöttem őket. Kinyújtom a tésztát, és vonalzó mellet szoktam a derelyemetélővel elvágni, hogy nagyjából egyforma és egyenes csíkok legyenek.Nekem ízlik nagyon. Másnap finomabb, megpuhul egy kicsit a lekvártól. Biztosan elkészítem ezt még sokszor, mert finom is, mutatós is és ráadásul nem túl bonyolult.
Elisabeth Kling készítette el