Finom és nagyon egyszerű apró sós finomság, amit megszórhatunk köménymaggal, szezámmaggal, de akár reszelt sajt is kerülhet a tetejére. Nem kell keleszteni, nincs benne élesztő, de még sütőpor sem, sőt tojás sem kell a tésztájába. Ha nem akarjuk rögtön sütni, betehetjük egy éjszakára a hűtőbe, de akár rögtön süthetjük is, úgy is nagyon finom lesz.
Hozzávalók:
- 500 g liszt,
- 500 g túró,
- 360 g vaj (én felesben szoktam vajat és margarint pláne ha éjszakára beteszem a hűtőbe),
- 3 ek tejföl,
- 2 tk só,
- 1 tojás (a kenéshez).
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrni gyorsan, kétszer meghajtogatni. Lehet azonnal sütni, de ha nem kell gyorsan, a hűtőben pihentetjük éjszaka. (Ez a legjobb benne, hogy rögtön ki lehet sütni, de ha nincs kedvünk vele bíbelődni, a hűtőben is állhat.) Mielőtt lefekszem még egyszer meghajtogatom.
Nyújtás után bevagdosni, kiszaggatni. (Nekem per pill se időm, se türelmem nem volt kiszaggatni, úgyhogy csak pizzavágóval felkockáztam. Tepsibe pakolni, lekenni tojással és hagyhatod csupaszon is, de meg is szórhatod ezzel-azzal, ami kézügyben/hűtőben van. 180-200 fokon (sütő függő), nekem 190 fokon 25 percig sütve lesz a legjobb.
Lehet a tésztájába medvehagymát, vagy fokhagymát, vagy kaprot, vagy szárított paradicsomot stb. is gyúrni, ha úgy tartja kedvetek.
Eva Zita Zahradnyik receptje