Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 20 dkg vaj vagy 18 dkg zsír (vegyesen is lehet)
- egy kávéskanál só,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 dl tej,
- 3 dkg élesztő,
- egy egész tojás,
- egy tojássárgája.
Töltelékek:
Almás – 4 db nagy almát lereszelünk, ízlés szerint megszórjuk cukorral, fahéjjal és citromlével ízesítjük. Kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Lehet beletenni egy kis búzadarát is.
Túrós – Két kis dobozos krémes túrót cukorral, citrom reszelt héjával ízesítjük.
Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos cukros tejben, többi hozzávalókkal összegyúrjuk, duplájára kelesztjük.
3 részre osztjuk. Kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát 3 felé kell osztani, a két szélső oldalon centis csíkokra vágni, a közepére kell tenni a tölteléket, és ráhajtogatni a csíkokat egyet jobbról egyet balról.
Két túrós, egy almás készült, sütés előtt lekentem egész felvert tojással.
Sütés 180 fokon 20 perc.