A tésztához:
- 400 ml langyos tej
- 800 g liszt
- 1 kocka friss élesztő
- 150 ml olaj
- 1 csipet só
- 1 csipet fokhagymagranulátum
- 1 csipet cukor
A tetejére
- 200 g reszelt sajt
- 1 csipet só a szóráshoz
- 200 ml olaj a sütéshez
- 1 pohár tejföl
Először készítsük el a tésztát. Keverjünk össze kb. 5 evőkanál langyos tejet az élesztővel és egy csipet cukorral egy magas falú edényben, szórjunk rá egy kis lisztet, és hagyjuk meleg helyen 15-20 percig kelni.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék tejet, az olajat és a sót, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, és gyúrjuk sima tésztává. Ízlés szerint dolgozzunk bele fokhagymagranulátumot is.
Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen 30 percig pihenni, hogy megduplázza a térfogatát.
Ezután osszuk a tésztát 10 egyenlő részre, és minden darabot nyújtsunk ki kör alakú, vékony lapokká a munkafelületen, úgy, hogy a széle kissé vastagabb maradjon.
Forrósítsunk fel olajat egy mély serpenyőben vagy fritőzben, és süssük ki a lángosokat mindkét oldalukon kb. 2 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Tálaláskor szórjuk meg a lángosokat reszelt sajttal, sóval és kenjük meg tejföllel.