Hozzávalók
- a tésztához:
- (kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből)
- 40 dkg rétesliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin (legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- A diós töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)
- 3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
- 1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
- fél zacskó vaníliás cukor
- 0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyermek, akkor tej helyett lehet rum)
- A mákos töltelékhez:
- ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák
- A lekváros töltelékhez:
- 10 dkg sűrű házi szilvalekvár
- + a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 percig pihentetem. Addig összekeverem a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 3 mm vastagra, és egy 7-10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. (a leeső tésztadarabokat szintén összegyúrom és kiszaggatom) A kör alak alsó részére teszek 1 kávéskanálnyi tölteléket, feltekerem, majd kis kifli alakra formázom.
Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. (sima sütőben 180 fokon 15-20 percig) Amikor megsültek a kiflik, akkor még forrón meghempergetem a vaníliás porcukorban.
Pintérné Joó Éva receptje