HOZZÁVALÓK
- 3 tojás
- 22 dkg cukor
- 23 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor (ha sima piskóta, ezt a mennyiséget liszttel helyettesítsük)
- 1 dl étolaj
- 1,5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
ELKÉSZÍTÉS
Először is bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra alsó-felső sütésse.l A tojásfehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük. Egy nagyobb edényben a tojássárgáját a többi cukrot, az olajat és a tejet egy habverővel elkeverjük. A száraz anyagokat keverjük össze, majd adagokban szitáljuk hozzá az olajos tojássárgájás masszánkhoz.Végül pedig finom mozdulatokkal adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét is ügyelve arra,hogy ne törjük nagyon össze.
ALACSONY hőfokon! max 150’! Igen, tovább fog így tartani a sütés, de ha forró a sütő, túl hamar sül meg a széle ami így már nem tud tovább növekedni, így a keletkező gázok a torta közepéből szabadulnak ki, óriási púpot képezve. Alacsony hőfokon szep egyenletes lesz 🙂
Alsó-felső sütêssel csatos formában sütöm, ami aljára sütőpapirt teszek. A karika legyen magas és Nem tanácsos olajozni/vajazni, mert akkor a torta nem tud “felfelé kapaszkodni”
Nagyjából ezek a megfigyeléseim, tapasztalataim. 22cm-es tortaformában sütöttem. 11től mér a vonalzóm 5.5cm magas Ezzel a módszerrel mindenkinek sikerülni fog. Soha nem esik össse. A piskóta szép lett, és ez az olajos nem is szárad ki hamar. Egy sima iskolai vonalzó s mikor eltört eldöntöttem hogy hasznát veszi nekem a konyhában
Pl: ha kelt tésztát csinálok akkor azt a ragacsos masszát s a lisztet a vonalzó élével szépen lehúzom a munkalapról.
Henrietta Németh-Szőke receptje