A cékla egy igazi szuperzöldség, ezért fogyasztását akár kötelezővé is lehetne tenni. De mivel mindenki azt eszik, amihez kedve van, így mégis és érdemes az étrendbe belefoglalni a céklát, és máris mondjuk, hogy miért.
Lássuk mi van 100 g céklában: 43 egység kalória, 0 koleszterin, 106 mg só, 4 rost, 9 g cukor, 2 g fehérje, 4,9 mg C-vitamin, 109 mg folsav, 0,8 mg vas, 23 mg magnézium, 40 mg foszfor, 325 mg kálium, 0,3 mg mangán.
1. Szabályozza a vércukorszintet
Bátran fogyasszanak céklát azok, akik cukorbetegségben szenvednek, mert ezáltal szabályozni tudják a vércukorszintet, és az édesség iránti vágyakozás is csökkenni fog.
2. Szabályozza a vérnyomást
A céklában érrendszert védő hatóanyagok vannak, ezért képes szabályozni a magas vérnyomást, nem engedve, hogy az nagyon megemelkedjen.
3. A cékla hasznos a terhesség ideje alatt
A várandós nők számára nagyon fontos a megfelelő folsav bevitele, ezért számukra remek választás a cékla. A folsav fontos szerepet játszik a magzat védelmében, és energiával tölti fel a kismamát is.
4. Csökkenti a koleszterint
A céklában lévő rostok, flavonoidok, béta-karotinok képesek mérsékelni a magas és rossz koleszterinszintet. A cékla fogyasztásával megakadályozható az artériák eltömődése, az agyvérzés, valamint a szívroham kockázata is mérsékelhető.
5. Csökkenti a csontritkulás esélyét
Mivel szilíciumot is tartalmaz, amely fontos szerepet tölt be a kalcium csontokba történő beépülésében, ezért a cékla segít megelőzni az olyan, elsősorban nőket érintő csontproblémákat, mint a csontritkulás.
6. Megelőzhető fogyasztásával a vérszegénység
Mivel jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, ezért hozzájárul a vörös vérsejtek képződéséhez, ezáltal akadályozva meg a vérszegénység kialakulását.
7. Elűzi a krónikus fáradtságot
A rendszeres céklafogyasztás feltölti vitalitással, energiával, erővel a szervezetet, javítva az oxigénellátást, így biztosítva a szükséges erőnlétet.